Έξι συμβουλές του συγγραφέα Τζων Στάινμπεκ

  1. Εγκαταλείψετε την ιδέα ότι θα τελειώσετε κάποτε το βιβλίο. Ξεχάστε τις 400 σελίδες που σας περιμένουν & φροντίστε να γράφετε μία σελίδα μόνο την ημέρα, βοηθάει. Έτσι, όταν ξαφνικά τελειώνει, είναι μια ωραία έκπληξη.
  2. Να γράφετε ελεύθερα & όσο πιο γρήγορα γίνεται, πετώντας τα πάντα στο χαρτί. Ποτέ να μην διορθώνετε ή να ξαναγράφετε μέχρι να έχετε γράψει ολόκληρο το βιβλίο. Το να ξαναγράφετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συνήθως είναι μια δικαιολογία για να μην προχωράτε. Επίσης μπλέκεται & αλλάζει ο ρυθμός & η ροή, που μπορεί να έρθει μόνο με μια υποσυνείδητη σχέση με το υλικό.
  3. Ξεχάστε το «ευρύ», το κοινό «γενικά». Πρώτα απ΄ όλα, το ανώνυμο, απρόσωπο κοινό θα σας κατατρομάξει & δεύτερον, σε αντίθεση με το θέατρο, αυτό το κοινό δεν υπάρχει. Στο γράψιμο, το κοινό, είναι ο ένας μοναδικός αναγνώστης. Έχω προσέξει ότι μερικές φορές βοηθάει να διαλέγεις ένα πρόσωπο, είτε ένα πραγματικό πρόσωπο από τη ζωή σου, είτε ένα φανταστικό & να γράφεις έχοντας στο μυαλό σου αυτό σαν αναγνώστη.
  4. Αν μια σκηνή ή μια σεκάνς δεν σας βγαίνει & νοιώθετε ότι την χρειάζεστε, προσπεράστε την & προχωρήστε. Όταν θα έχετε τελειώσει το βιβλίο, μπορείτε να γυρίσετε πίσω σε αυτήν & τότε μπορεί να δείτε ότι ο λόγος που σας δημιουργούσε πρόβλημα ήταν γιατί δεν είχε μπει στο σωστό σημείο.
  5. Να προσέχετε αν μια σκηνή τη νοιώθετε πολύ κοντά σας, είναι πιο αγαπημένη από τις άλλες. Συνήθως θα φανεί ότι είναι αυτή που δεν κολλάει με τις υπόλοιπες.
  6. Αν χρησιμοποιείτε διάλογο να τον λέτε δυνατά, καθώς τον γράφετε. Μόνο τότε θα έχει τον προφορικό τόνο που χρειάζεται.
Τζων Στάινμπεκ

Τζων Στάινμπεκ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s